Abstract | Pravilan unos energije i hranjivih tvari nužan je za održavanje fizioloških potreba organizma djece predškolske dobi. Prehrana koja je nedovoljna ili nepravilna može nepovoljno utjecati na rast i razvoj. Cilj istraživanja bio je ispitati prehrambene navike djece predškolske dobi. Istraživanje je provedeno u Dječjem vrtiću „Pčelica“ u Osijeku. U istraživanju koje je provedeno putem anonimne i dobrovoljne ankete je sudjelovalo 100 ispitanika (roditelji djece koja polaze vrtić). U istraživanju je sudjelovao podjednak broj dječaka i djevojčica, srednje dobi 5,4 godine. Pomoću izračuna BMI-a potvrđeno je da je u ovom istraživanju pothranjenih i mršavih bilo 10 %, normalno uhranjenih 80 %, s povećanom tjelesnom masom 8,9 %, a pretilih 1,1 %. Preporučenih 5 obroka u danu ima većina (47 % djece), dok je kuhanih obroka najviše zastupljeno 2 na dan (67 %). Voće više puta dnevno konzumira 30 % djece, a povrće 22 % djece. Meso na dnevnoj bazi konzumira samo 13 % djece, a mlijeko/jogurt više puta dnevno konzumira 36 % djece; a oni su glavni izvor visokovrijednih bjelančevina najvažnijih za pravilan rast i razoj organizma. Ribu više puta tjedno ili jednom tjedno konzumira 64 % djece, što je zabrinjavauće jer je riba izvor brojnih nutrijenata. Brzu hranu njih 88 % konzumira vrlo rijetko ili uopće ne konzumira. Slatkiše više puta na dan ili jednom dnevno konzumira 70 % djece, što je odlika nezdravih prehrambenih navika te taj prehrambeni izvor može biti odlučujući čimbenik u nastanku pretilosti, dok slane grickalice na dnevnoj bazi konzumira samo 17% djece. 91 % djece pije 2 ili više čaša vode dnevno, a gazirana/zaslađena pića više putan a dan ili jednom dnevno konzumira samo 17% djece. Organizirano planiranu slobodnu aktivnost ima svega 51% djece, a najčešće se bave sportom (34 %). Više djece preferira igre na otvorenom, njih 60 %, dok najveći broj djece dnevno provede u igri 1-2 sata (30 %), njih 25% u igri provede 2-3 sata dnevno, a čak 61 % djece provede 1-2 sata dnevno gledajući televiziju. 57% ispitanika ima povremenu naviku konzumiranja obroka i grickalica pred televizijom što se može povezati s porastom pretilosti djece i odraslih. 37 % ispitanika uzima u obzir obroke koje je dijete imalo u vrtiću kod pripreme hrane kod kuće, a za 55% ispitanika kod obroka je najvažnija nutritivna vrijednost istoga. Rezultati vezani za prehrambene navike predškolske djece se u velikoj mjeri razlikuju od preporuka. Rezultati istraživanja pokazali su da djeca predškolske dobi imaju zadovoljavajuće prehrambene navike i hrane se raznoliko, iako je relativno nizak unos voća i povrća. Također, rezultati su pokazali da većina djece brzu hranu i gazirana pića konzumiraju vrlo rijetko. |